Aktuality / Nejlepší zdroje omega 3 mastných kyselin





V předešlém článku jsme si přiblížili omega 3 mastné kyseliny a jejich vliv na samotné tělo. Nyní je čas si představit ty nejlepší zdroje.

1. Tučné ryby

Tučné ryby patří mezi nejlepší zdroje omega 3 mastných kyselin. Pokud bychom se však chtěli podívat na to, která z nich je nejlepší, bude to právě losos.

Losos patří mezi nejlepší volbu zejména díky tomu, že se jedná o zdroj kvalitních bílkovin, vitamínů skupiny B, draslíku, selenu nebo hořčíku. Zároveň se jedná o jednu z nejoblíbenějších ryb z hlediska chuti. Pokud tedy hledáte potravinu bohatou nejen na omega 3 mastné kyseliny, tak je losos skvělou volbou.

  • 100 gramů lososa obsahuje okolo 2260 mg
  • 100 gramů ančoviček obsahuje okolo 2113 mg
  • 100 gramů sardinek obsahuje okolo 1480 mg
  • 100 gramů makrely obsahuje okolo 5134 mg

2. Ořechy

Ačkoliv v ořeších a semínkách není EPA a DHA přímo zastoupena a tělo tak musí přítomnou ALA kyselinu na tyto kyseliny přetvářet, přesto se jedná o kvalitní zdroje.

Chia semínka kromě vysokého obsahu omega 3 mastných kyselin jsou dále velmi výživná i po stránce minerálů. Najdeme v nich velké množství hořčíku, želena, draslíku, manganu a selenu. Navíc se jedná o zdroj vlákniny, díky čemuž chia semínka podporují trávení.

Lněné semínka jsou výborným zdrojem také vlákniny, hořčíku a dalších živin. Mimo jiné se z lněných semínek vyrábí lněný olej, přičemž každá lžíce obsahuje okolo 7260mg mastných kyselin.

Vlašské ořechy mají rovněž velký podíl vlákniny, vitaminu E, manganu a mědi. Díky tomu mají prokazatelný vliv na regulaci hladiny cholesterolu v krvi, činnost střev a zlepšení metabolismu.

  • 28 gramů chia semínek obsahuje okolo 5060 mg
  • Jedna polévková lžíce (cca 10,3 g) lněných semínek obsahuje okolo 2350 mg
  • 28 gramů vlašských ořechů obsahuje okolo 2570 mg

Mezi další zdroje omega 3 mastných kyselin patří například vejce, tofu, růžičková kapusta, květák, brokolice, mořské řasy.



Zpět



Do Poruby daleko? Zkuste

Dubina