Aktuality / Dort z Ricotty? Italské potěšení je tady!





Je potřeba si ten život osladit, venku řádí bouře, úmorné vedro, v některých částech republiky i ničivé orkány. No a samozřejmě i další varianty COVID-19. Ve všem tom humbuku se však může urodit i něco dobrého. A to bude tenhle dort.

Krémový dort potěší nejen nutričními hodnotami, ale i chutí. Tu patřičně dokáže vyladit citrónová kůra, která je klíčová pro danou chuť. Příprava nezabere nijak dlouho, ale vychladnutí krupicové kaše je opravdu nutné. Čas strávený čekáním se prodlouží i před výsledným nakrájením dortu.

Ingredience:

  • 250 g ricotty
  • 3 vajíčka
  • 150 g krupice
  • 400 ml mléka
  • 350 ml vody
  • 120 g třtinového cukru
  • Kůra z 1 citrónu
  • 20 g másla + na vymaštěni formy
  • Práškový cukr na posypání

Postup přípravy:

Jako první si musíme uvařit krupicovou kaši. Na to bude potřeba mléko, voda, krupice a citrónová kůra (jen ta žlutá část). To vše dáme do jednoho hrnce. Za občasného míchání si připravíme hustou kaši, kterou musíme nechat úplně vychladnout. Mezitím si vyšleháme vajíčka s cukrem do husté pěny. Do této pěny přidáme i ricottu, a nakonec i samotnou vychlazenou krupicovou kaši. Celé těsto přelijeme do vymaštěné formy na pečení (průměr 20 cm). Povrch koláče uhladíme a pečeme při teplotě 180 °C zhruba hodinu. Před krájením necháme koláč vychladnout a podáváme posypaný práškovým cukrem.



Zpět



Do Poruby daleko? Zkuste

Dubina